Hitta

Kontakt

Sök...

FAQ

Rocklunda

Mitt i idrottens hjärta

Det händer mycket på Rocklunda just nu. Det byggs, expanderas, utvecklas och innoveras. I mitten av all rörelse hittar du Idrottens Hus. Här sitter bland andra RF-SISU Västmanland, en av Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas 19 regionala organisationer. Kristin Pleick är den tidigare basketspelaren och hälsoutvecklaren som nu har titeln distriktsidrottschef på RF SISU. Hon berättar hur arenautvecklingen på Rocklunda påverkat dem som organisation och hur det öppnar upp för en idrott och rörelse som är tillgänglig för alla.

RF Sisus uppdrag är att stödja, leda, företräda, utbilda och bilda föreningslivet i Västerås. 

– Alla idrottsföreningar som är anslutna till Riksidrottsförbundet har rätt till vårt stöd, berättar Kristin Pleick. I dagsläget innebär det ungefär 600 idrottsföreningar i Västmanland. Just nu samarbetar vi med 350 stycken, vilket är nästan alla av de som bedriver just barn- och ungdomsverksamhet. 

Som distriktsidrottschef leder Kristin en verksamhet med cirka tjugo medarbetare som på ett eller annat sätt jobbar för att utveckla och tillgängliggöra idrotten i vårt län. Nio av dem jobbar direkt ut mot idrottsföreningarna för att utbilda och föreningsutveckla, samt vara en stöttande och hjälpande hand. Utöver det finns idrottskonsulenter som är specialister inom olika områden och sakkunniga inom barn- och ungdomsverksamhet. De jobbar med bland annat värdegrundsfrågor och inkluderingsfrågor, rörelsesatsningar i skolan för att få fler att vilja vara med. Ett arbete för att få idrottsföreningarna att bli mer inkluderande och öppna dörren för alla.

Ett kliv ifrån de största idrottsföreningarna

Innan Idrottens Hus byggdes har RF SISU suttit på många platser i Västerås. Senast kom de från en lokal på Bäckby. 

– Rocklunda är ett expansivt område mitt i idrottens hjärta, så vi började föra diskussioner om vi inte kunde få bygga ett Idrottens Hus här. Vi vill ju finnas där idrotten finns, och nu behöver vi bara kliva utanför dörren för att nå några av de största idrottsföreningarna i Västerås, säger Kristin.

I Idrottens hus bor också RFs LOK-stödsgrupp, det vill säga de som registrerar alla aktivitetsstöd och tar emot alla närvaroregistreringar från föreningarna i länet. Det finns också andra hyresgäster i huset så som Västmanlands fotbollsförbund, Norra Svealands Basketbollförbund, Västmanlands Ishockeyförbund, Västmanlands Golfförbund, Tillberga Bandy och Mellansvenska simförbundet.

– Vi är deras stödorganisation precis som vi är för föreningarna. Stödet kan vara både ekonomiskt och personellt. Ofta träffar våra idrottskonsulenter ett förbund och tar reda på vilka behov de har. Det kan handla om att utbilda tränarna, ge ekonomiskt stöd till utbildning eller hålla en utbildning själva, förklarar Kristin. Vi lyssnar in behovet och beslutar sen hur och på vilket sätt vi bör och kan stötta. Det kan handla om allt från föreningsskap och juridik, vad en styrelses roll och ansvar är, till ledarskap, inkluderingsfrågor och trygghetsfrågor. Våra medarbetare är kunniga inom mycket och experter inom föreningsidrott.

Vi har hittat hem

– Efter en tid där vi i princip inte kunnat uppleva idrott över huvud taget så är arenaidrotten ännu viktigare. Att kunna locka tillbaka publiken till arenorna och få människor att titta på sina lokala stoltheter. Då måste vi erbjuda mer, erbjuda hela upplevelsen, säger Kristin.

Sedan en tid tillbaka har det därför pågått ett gediget arbete med hela området på Rocklunda. Bland annat har det blivit mer tillgängligt och ny belysning har satts upp för att ingen ska behöva känna sig rädd eller otrygg.

– Vi är jätteglada att ha fått flytta hit där vi kommer närmare idrotten, vi vill ju vara där när idrotten lär. Så vi har verkligen hittat hem!

Sök

Vad söker du efter? Vänligen fyll i fältet nedan.

För att ge dig bästa upplevelsen av vår webbplats använder vi Cookies. Genom att surfa vidare godkänner du det. Läs mer.