Aktiviteter

Rocklunda är ett av Skandinaviens största sammansatta idrottsområden. Bredden på idrottsverksamhet och motion är unik i sitt slag. Här kan du som privatperson läsa om vad du kan göra på Rocklunda.

Något för alla på Rocklunda

Från tidig morgon till sen kväll pågår aktiviteter på Rocklunda. Hockeyträning i ABB Arena Nord, Innebandymatch i nybyggda Mälarenergi Arena, Cirkelträning på Friskis & Svettis. Listan med allt som pågår på Rocklunda går att göra väldigt lång. Ett stort antal föreningar samsas på Rocklunda tillsammans med privatpersoner som vistas på området för träning och återhämtning.

flygbild-rocklunda

Välkommen till Rocklunda

Träning, rekreation och återhämtning

Rocklunda är en idrottsplats som är den största sammanhållna idrottsanläggningen i Sverige. Här finns utomhus- och inomhusarenor för idrott, fritid, mässor, utställningar, konserter och konferenser mm. Utomhusområdet omfattar 60 hektar. Rocklunda ligger cirka 1,5 kilometer från Västerås centrum.

Rocklunda är en plats alla Västeråsare känner till, det känns som om området jämt legat där. Det många inte känner till är Rocklundas attraktionskraft för stadens medborgare, men även för många som besöker Västerås. Visste du att det är fler som besöker Rocklunda varje år än Globen?

MTB – Cykling

För dig som vill cykla mountainbike finns ett antal markerade MTB-leder i skogarna runt Rocklunda. Det finns fyra olika svårighetsgrader och lederna är märkta med samma färger som finns i slalombackar. Rocklundas spår är alla rödmarkerade.

MTB-spåren i skogen är relativt utmanande och mycket roliga att cykla. Om du inte är en erfaren cyklist kan du kanske behöva leda cykeln över vissa passager. Länken nedan dirigerar dig till Västerås stads sida för MTB.

Rocklunda-cole-wyland
Rocklunda-lopning

Gå lunka, löp

Toppa tiden på milen? Ta en promenad? Rasta hunden?

Spåren på Rocklunda är 1,2 km, 2,5 km, 5 km, 10 km och 15 km. Belysning finns till och med 10 km. Den tänds kl. 6 och släcks när solen går upp. Kvällstid tänds belysningen när det blir mörkt och släcks kl. 23. Banorna utgår från södra Rocklunda och är ett system av slingor, kombinerade till ökade längder. Många möjligheter finns att dels ansluta till banorna, dels att variera banlängderna.

Motionerar du och din hund tillsammans? Se till att hunden är kopplad.
På vintern används spåren för skidåkning. I Rocklundaskogen finns ett nytt belyst konstsnöspår på ca 2,5 km. Det är IFK Västerås Skidklubb som ansvarar för spårningen.

På deras hemsida finns information om skidspårens status. Det finns även information på skidspår.se.
På vintern är det viktigt att du och hunden inte går i skidspåren. På Rocklunda finns det särskilda motionsspår öppna för dig som vill promenera eller springa även när vi har skidspår i motionsspåren.

Allmänhetens åkning – skridsko

Rocklundas isar är ofta öppna för allmänheten och skridskoåkningen är väldigt populär. Aktuella tider hittar du på Västerås Stads hemsida. Klicka nedan för att ta dig dit (öppnas i ett nytt fönster). Var rädd om dig, glöm inte att använda hjälm! Visste du att det finns en grillkåta vid Hakonplan där du kan grilla inomhus! Det är mycket uppskattat av barnfamiljerna.

Ladda hem en områdeskarta över Rocklunda

Rocklunda-skridsko
Rocklunda-Skidor

Skidor på konstsnö

På Rocklunda finns ett konstsnöspår på totalt 2,5 km. Spåret har klassiska spår i vardera riktning samt ett skejtspår mellan de två klassiska spåren. När det är bra vinterklimat spåras även flera mil skidspår i Rocklunda- och Rönnbyskogen, samt på Apalbyplanerna. Du går enklast på skidspåren från den norra änden vid Apalbyfältet eller från parkeringen på vägen upp mot Villa Utsikten.

Skidspår och konstsnöspår

Rocklunda och Rönnby är huvudarenan för längdskidåkning i Västerås och riktar sig till barn, ungdomar, motionärer och elit. Vid en snörik vinter finns det flera mil skidåkning i området. Konstsnöspåret som finns på Rocklunda är ett avgiftsbelagt skidspår, övriga skidspår är kostnadsfria.

Rocklunda-Skidspår

2,5 kilometer konstsnöspår elljus. (Avgiftsbelagt vintertid)

Skidspår som till stor del är dubbelriktat, ett klassiskt i vardera riktningen och skejt i mitten. På några ställen med full bredd kan det finnas ett extra klassiskt spår. Första delen, från parkering vid Villa Utsikten, är lättåkt. Sista delen är mer kuperad. Det går att vända då spåret är dubbelriktat.

Cirka 2,5 kilometer Apalbyplanerna.

Spåret är draget på Rocklundas fotbollsplaner. Längden varierar beroende på snöläget. Mycket lättåkt.

1,3 kilometer elljusspår Rocklunda. (3,6 kilometer i kombination med konstsnöspår)

Kuperat elljusspår. Längd i kombination med konstsnöspåret 3,6 kilometer.

7 kilometer Lista kärr.

Skidspår på skogsbilväg som utgår från norra delen av 15 kilometer-spåret. Tur- och returspår, enkel sträcka 3,5 km.

8,6 kilometer elljusspår Rocklunda/Rönnby.

Kuperat elljusspår 3,8 kilometer Rocklunda (delvis på konstsnöspåret) plus 5 kilometer Rönnby. Klassiska skidspår.

13,6 kilometer Rocklunda/Rönnby.

Kuperat elljusspår 3,6 km Rocklunda (delvis på konstsnöspåret) plus 5 kilometer Rönnby plus 5 kilometer Rönnby utan belysning. Klassiska skidspår.

Rocklunda-Aktiviteter

Draghund på Rocklunda?

Konstsnöspåret är öppet för skidåkare med draghund på torsdagar efter klockan 20.30 och på söndagar efter klockan 20.00. Hunden måste hållas kopplad och hundförare måste åka skidor. Max 3 hundar i ett ekipage.

Apalbyplanerna hundspåret/skejt. Skejtspåret som dras innanför de klassiska spåren är tillåtet för draghund. Det är det enda kostnadsfria spåret där hundar är tillåtna. Hunden måste hållas kopplad och hundförare måste åka skidor. Max 3 hundar i ett ekipage. Detta spår dras senare än de klassiska eftersom det behöver vara mer snö för att pistmaskinen ska kunna dra skejtspår.

Utegymmet på Rocklunda

Västerås största utegym ligger bakom Månskensrinken på Rocklunda. Redskapen är byggda i trä och för varje redskap finns två tyngdklasser. Det finns ett mindre utegym vid orienteringsklubbens stuga.

 • Armgång
 • Situpsyta lutande och plan
 • Chinsräcke
 • Dipsställning
 • Bröstpress
 • Marklyft
 • Knäböj
 • Axelpress
 • Latsdrag
 • Häckar
 • Balansbom
Rocklunda-Utegymmet
Rocklunda-Hinderbana

Hinderbana i Rocklundaskogen

Utmana dig själv eller en kamrat.

Västerås hinderbana har 10 hinder och finns längs med en slinga på cirka 2 km i Rocklundaskogen. Du kan starta vid utegymmet på Rocklunda eller vid parkeringen innan Villa Utsikten. Lycka till!

En hinderbana är en anläggning där man ska ta sig genom ett antal olika fysiska hinder. I en hinderbana tränar man styrka, kondition, smidighet och koordination. Typiska moment för en hinderbana inkluderar krypning, balansövningar, hängövningar och klättring. Nedan ser du de 10 hinder som finns i Rocklundaskogen

Tänk på det här när du använder hinderbanan

 • Friluftsområdet har många besökare. Visa hänsyn så att det inte sker några olyckor. Hjälp gärna andra och ta det försiktigt vid hindren.
 • Alla hinder använder du på egen risk.
 • Hinderbanan är till för människor, så för andras skull – låt inte din hund krypa i tunnlarna

Rocklunda Ridskola

Rocklunda ridskola har grupper alla dagar i veckan för såväl nybörjare som avancerad, ung som gammal. All lektionsridning sker på deras anläggning på Rocklunda gård i Västerås.

Rocklunda-Ridskola

Sök

Vad söker du efter? Vänligen fyll i fältet nedan.

För att ge dig bästa upplevelsen av vår webbplats använder vi Cookies. Genom att surfa vidare godkänner du det. Läs mer.