Rocklunda

Hett tips för kallt jullov på hemmaplan

Ett område för rörelse, välmående och rekreation,  mitt i Västerås. Det är Rocklunda. Två av de mest  välbesökta inslagen på området under vintersäsongen är allmänhetens skridskoåkning och längdskidåkning i konstsnöspåret. Med två grillplatser för frusna händer och gott om sittplatser för trötta ben finns nu ännu bättre möjligheter för mysiga jullovsutflykter till Rocklunda. 

Björn Sandvall, som utvecklar området med bland annat solenergi, trygg belysning och grillplatser, hoppas att det nya Rocklunda som växer fram ska bli ännu mer populärt. 

– Man behöver inte ta bilen till Björnön eller Ängsö för att röra på sig, grilla eller njuta av naturen. Rocklunda är en fantastisk plats för aktiviteter och allt för ett härligt jullov finns här precis inpå knuten, säger han. 

Två av de mest efterfrågade aktiviteterna på Rocklunda under vintern är skridskoåkning och längdskidåkning. Västerås Stad ansvarar för skidspår och uthyrning av isplaner och sökorden ”allmänhetens åkning” toppar listan på mest populära sökningar på stadens hemsida. 

– Det är enormt stor efterfrågan på allmänhetens åkning, framför allt från de som inte tränar organiserat i en klubb, som vill prova på eller bara åka för nöjes skull, säger Stefan Tielinen, idrottstrateg på Västerås Stad. Vi har tider avsatta endast för allmänheten, sen tillkommer fler tider utifrån hur föreningarna bokar tid för sina träningar, men vi håller öppet så ofta det går och aktuella tider hittar man på vår hemsida vasteras.se. 

Längdskidspåren hålls öppna då vädret tillåter. Konstsnöspåret erbjuder 2,5 kilometers åkning och när naturlig snö finns sträcker sig spåren ut på Rocklundaplanerna och vidare ut i skogarna på Gryta och Rönnby. Bäddat för ett aktivt jullov på hemmaplan, med andra ord. Saknar man vinterutrustning finns Fritidsbanken på Bäckby, där man har möjlighet att låna gratis. 

Grillplatser med ved och sittplatser 

Sedan ett par år tillbaka finns ett nytt inslag vid vinteraktiviteterna på området: grillplatser med bänkar och bord under tak. Här finns möjlighet att grilla sin mat, vila trötta ben eller värma händerna mot elden. Björn Sandvall, som ansvarar för driften av Rocklundaområdet, berättar hur de kom till.

– Det har saknats platser att sitta på när man knyter om skridskor eller vill värma sig. Genom att skapa platser som möjliggör för västeråsarna att stanna längre hoppas vi kunna locka ännu fler som inte tillhör föreningslivet. Rocklunda har alltid varit en toppenplats för organiserad idrott, men det har inte varit lika lätt för dem som inte tränar organiserat med en klubb. Vi vill att Rocklunda ska vara för alla västeråsare och hoppas göra vårt område till en kugge i spontanidrotten. 

Grillplatserna finns vid två platser på området, en vid skridskoåkningen på Hakonplanen och en i anslutning till skidspåren vid stallet. Rocklunda ser till att ved finns under hela säsongen och alla är välkomna att använda platserna –  så länge man inte stör eller förstör. Veden är från skogen intill, där problem med barkborre gjorde att man fick ta ner träd. 

– Vi hoppas locka ännu fler till ett aktivt och mysigt jullov på hemmaplan. Ta med picknick till grillen och ta en dag på Rocklunda, säger Björn Sandvall. 

 

Sök

Vad söker du efter? Vänligen fyll i fältet nedan.

För att ge dig bästa upplevelsen av vår webbplats använder vi Cookies. Genom att surfa vidare godkänner du det. Läs mer.