Hett tips för kallt jullov på hemmaplan

Ett område för rörelse, välmående och rekreation,  mitt i Västerås. Det är Rocklunda. Två av de mest  välbesökta inslagen på området under vintersäsongen är allmänhetens skridskoåkning och längdskidåkning i konstsnöspåret. Med två grillplatser för frusna händer och gott om sittplatser för trötta ben finns nu ännu bättre möjligheter för mysiga jullovsutflykter till Rocklunda. 

Björn Sandvall, som utvecklar området med bland annat solenergi, trygg belysning och grillplatser, hoppas att det nya Rocklunda som växer fram ska bli ännu mer populärt. 

– Man behöver inte ta bilen till Björnön eller Ängsö för att röra på sig, grilla eller njuta av naturen. Rocklunda är en fantastisk plats för aktiviteter och allt för ett härligt jullov finns här precis inpå knuten, säger han. 

Två av de mest efterfrågade aktiviteterna på Rocklunda under vintern är skridskoåkning och längdskidåkning. Västerås Stad ansvarar för skidspår och uthyrning av isplaner och sökorden ”allmänhetens åkning” toppar listan på mest populära sökningar på stadens hemsida. 

– Det är enormt stor efterfrågan på allmänhetens åkning, framför allt från de som inte tränar organiserat i en klubb, som vill prova på eller bara åka för nöjes skull, säger Stefan Tielinen, idrottstrateg på Västerås Stad. Vi har tider avsatta endast för allmänheten, sen tillkommer fler tider utifrån hur föreningarna bokar tid för sina träningar, men vi håller öppet så ofta det går och aktuella tider hittar man på vår hemsida vasteras.se. 

Längdskidspåren hålls öppna då vädret tillåter. Konstsnöspåret erbjuder 2,5 kilometers åkning och när naturlig snö finns sträcker sig spåren ut på Rocklundaplanerna och vidare ut i skogarna på Gryta och Rönnby. Bäddat för ett aktivt jullov på hemmaplan, med andra ord. Saknar man vinterutrustning finns Fritidsbanken på Bäckby, där man har möjlighet att låna gratis. 

Grillplatser med ved och sittplatser 

Sedan ett par år tillbaka finns ett nytt inslag vid vinteraktiviteterna på området: grillplatser med bänkar och bord under tak. Här finns möjlighet att grilla sin mat, vila trötta ben eller värma händerna mot elden. Björn Sandvall, som ansvarar för driften av Rocklundaområdet, berättar hur de kom till.

– Det har saknats platser att sitta på när man knyter om skridskor eller vill värma sig. Genom att skapa platser som möjliggör för västeråsarna att stanna längre hoppas vi kunna locka ännu fler som inte tillhör föreningslivet. Rocklunda har alltid varit en toppenplats för organiserad idrott, men det har inte varit lika lätt för dem som inte tränar organiserat med en klubb. Vi vill att Rocklunda ska vara för alla västeråsare och hoppas göra vårt område till en kugge i spontanidrotten. 

Grillplatserna finns vid två platser på området, en vid skridskoåkningen på Hakonplanen och en i anslutning till skidspåren vid stallet. Rocklunda ser till att ved finns under hela säsongen och alla är välkomna att använda platserna –  så länge man inte stör eller förstör. Veden är från skogen intill, där problem med barkborre gjorde att man fick ta ner träd. 

– Vi hoppas locka ännu fler till ett aktivt och mysigt jullov på hemmaplan. Ta med picknick till grillen och ta en dag på Rocklunda, säger Björn Sandvall. 

 

Senaste nyheter

Rocklunda stugby - En hållbar stugby i framkant

Rocklunda är Västerås och ett av Sveriges största evenemangsområden. Nu kommer snart alla besökare och övriga turister även ha möjlighet att kunna bo där. Efter sommaren står nämligen den nya stugbyn vid Apalby IP klar.

Läs mer

Vi är nominerade till Årets hållbarhetspris

Med stolthet och glädje kan vi berätta att vi har blivit nominerade till Årets hållbarhetspris i Västerås näringslivsgala Guldstänk. “Det känns fantastiskt att göra skillnad på riktigt, och dessutom kunna inspirera andra med de insatser vi gör”, säger Björn Sandvall, teknisk chef på Rocklunda Fastigheter.

Läs mer
Camilla Hedin på Rocklunda stall

Camilla håller i tyglarna på Rocklunda Ridskola

Många är de Västeråsungdomar som fått sitt hästintresse väckt på Rocklunda. Ridskolan har funnits här sedan 1960-talet och drevs fram till 2020 av Roland och Lena Nilsson. Idag är det Camilla Hedin som håller i tömmarna. Hon är uppväxt på Rocklundas stallgolv och har jobbat i verksamheten sedan 1999.

Läs mer
Rocklunda Västerås

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå