Rocklunda

Camilla håller i tyglarna på Rocklunda Ridskola

Många är de Västeråsungdomar som fått sitt hästintresse väckt på Rocklunda. Ridskolan har funnits här sedan 1960-talet och drevs fram till 2020 av Roland och Lena Nilsson. Idag är det Camilla Hedin som håller i tömmarna. Hon är uppväxt på Rocklundas stallgolv och har jobbat i verksamheten sedan 1999.

– Att ta över kändes spännande och helt naturligt. Det hade varit på tal i många år och jag hade möjlighet att slussas in, säger Camilla Hedin som hoppas kunna utveckla verksamheten med tiden.

På Rocklunda ridskola har hästglada västeråsare utbildats i sadeln i decennier. Paret Roland och Lena Nilsson har varit synonymt med Rocklunda ridskola i över 50 år, men lämnade år 2020 över tyglarna till nya ägaren Camilla Hedin. Hon må vara ny på ägarposten, men i Rocklundastallet har Camilla varit sedan mitten av åttiotalet och sedan 1999 har hon jobbat inom verksamheten.

– Det känns otroligt roligt att få driva Rocklunda ridskola vidare, det är ett nytt kapitel i livet. Det bästa är att jag får jobba nära djuren och med alla härliga människor som finns här. Vi har en nära och fin atmosfär och det är många som arbetar här idag som varit här sedan barnsben, det ger en speciell sammanhållning, säger Camilla.

En stor fördel med ridskolan är också det centrala läget och tillgängligheten.

– Det är fantastiskt att som ridskola finnas i ett idrottsmecka mitt i stan, där familjer kanske har syskon som tränar andra idrotter på området. Vi är tillgängliga för alla och barnen kan själva ta cykeln till stallet, säger Camilla.

– Det blir egentligen inga stora förändringar efter ägarbytet.. Vi är kvar i en pandemi och det har varit svårt att starta upp nytt under den här perioden. Men med tiden när jag blir ordentligt varm i kläderna hoppas jag kunna utöka och spetsa till utbudet för att kunna erbjuda ännu bättre träning för de som vill ha lite mer än ”bara” lektionsridning.

På ridskolan rider varje vecka 400 personer och här finns 41 hästar. Grupper finns för såväl nybörjare som avancerad, gammal som ung, alla dagar i veckan.

– Vi vill skapa möjlighet till ridning och utmaningar för alla de som inte vill eller har möjlighet att äga en egen häst, säger Camilla.

Inom verksamheten finns också en aktiv och påhittig ungdomssektion som arrangerar bland annat luciafirande, käpphästtävlingar, stallcamp, övernattningar och är med under tävlingar. Varje år hålls två hopptävlingar och en dressyrtävling på Rocklunda, och däremellan ett antal pay n jumps.

Fräsch och modern anläggning

De äldsta stallbyggnaderna vid ridskolan tillkom redan på 1940-talet och stallarna har sedan byggts till i omgångar genom åren. 2015 invigdes den nya, ombyggda anläggningen, med helt nytt stall, lektionssal och kontor. På Rocklunda finns nu plats för 42 hästar.

– Det blev ett fantastiskt lyft för verksamheten och möjliggjorde för oss att vidareutveckla vårt utbud. Det bästa är att allt är nytt och fräscht och att de nya lokalerna är anpassade efter vår verksamhet. Alla hästar finns under samma tak, det är lättarbetat och arbetsmiljön för oss som jobbar här är så mycket bättre.

Hästsport för alla

Sedan över 50 år tillbaka finns en handikappsektion på ridskolan. I och med byggnationen blev tillgängligheten ännu bättre, med ramper och liftar. Ridskolan har samarbete med RBU Västmanland och på onsdagar och söndagar hålls lektioner för ridintresserade med funktionsvariation.

– Målet med dessa ridgrupper är, förutom att ha roligt, att alla som vill rida ska ha möjlighet att få göra det och få utvecklas utifrån de förutsättningar de har, säger Camilla.

Ridningen sker under trivsamma former som skapar gemenskap och social samvaro, inte bara mellan de ridande utan bland alla som deltar, som medhjälpare, föräldrar och ledsagare. Ridskolan har också ett samarbete med habiliteringen, som tränar ridning varje vecka på Rocklunda.

Med både ny anläggning och ny ägare hoppas Rocklunda ridskola nu på minst lika många år till av hästsport centralt i Västerås.

Sök

Vad söker du efter? Vänligen fyll i fältet nedan.

För att ge dig bästa upplevelsen av vår webbplats använder vi Cookies. Genom att surfa vidare godkänner du det. Läs mer.