Rocklunda

Klimatsmart, hållbart och ny teknik på Rocklunda

Du har säkert sett den färgglada väggen som lyser i olika färger vid Rocklundas bandyarena längs E18. Men visste du att det egentligen är solpaneler du ser? Och att den LED-belysta väggen bara är en liten del i ett mycket större hållbarhetsarbete?

– Vi har satt ett tydligt klimatmål och ska vara klimatpositiva till 2030. En viktig del för att klara det är solpaneler, säger Björn Sandvall Teknisk chef på Rocklunda Fastigheter.

Solceller ligger minst sagt i tiden, och en aktör som satsar stort på solenergi är Rocklunda fastigheter. För att testa teknik och leverantörer inleddes satsningen med att täcka taken på omklädningsrummen vid Haakonplanen. Testet föll väl ut och projektet fortlöpte med målet att nå en installerad effekt på 1 megawatt.

Nu har det gått nästan tre år efter att solcellsprojektet tog fart och solpaneler finns även på bandyarenan, Friskis & Svettis och den nya innebandyarenan. Alla paneler sitter i olika väderstreck, vilket gör att de inte missar något solläge. Tillsammans uppgår den installerade effekten till över 700 kW.

De två sista etapperna i projektet beräknas vara klara i december 2021. Då blir taken på bandyarenan fullbelagda och även ishockeyarenan försedd med solpaneler. Den installerade effekten har då passerat det utsatta målet och är uppe i 1150 kW.

– När det här är klart är våra anläggningar tillsammans faktiskt större än solcellsparken längs E18, säger Björn.

Allt ljus på solpanelerna

Att ha solpaneler på väggarna med LED-belysning bakom är Rocklunda först i Sverige med. Björn Sandvall berättar historien om hur de kom till.

– Här har vi massor av tak täckta av solcellspaneler, men det är inget som syns från marken, taken är för höga. Går det att hitta på något som gör att de syns? Vi gillar att utmana oss själva och våra leverantörer och belysta, halvt genomskinliga solpaneler på väggarna blev till slut en sätt att synliggöra en liten del av allt det vi faktiskt gör.

Genom att lysa i olika färger låter man väggen kommunicera olika budskap. Vid landskamper lyser väggen i blå-gult, när VSK spelar i grönvitt och VIK-matcher symboliseras av gult ljus.

– Övrig tid lyser regnbågens alla färger, för att visa vårt ställningstagande att man är välkommen hit till Rocklunda oavsett vem man är, var man kommer ifrån och vem man håller i handen, säger Björn.

En liten del av ett stort hållbarhetsarbete

Den färgglada solcellsväggen har fyllt sin funktion som skyltfönster för miljöarbetet och leder till många frågor. Björn förklarar att den fungerar som en murbräcka för att visa en liten del av ett stort hållbarhetsarbete Rocklunda gör.

– Vi har ett starkt varumärke i Rocklunda, vi har väldigt många människor som besöker oss och de är överlag positivt inställda till oss. Det pedagogiska försprånget vill vi utnyttja. Genom att visa upp och informera om de satsningar på hållbarhet vi själva gör hoppas vi kunna putta på fler människor att göra egna små beslut i en hållbarare riktning. Titta, vi kan göra 1 000 kW, ni kan göra 10? Det handlar om att använda vårt starka varumärke till något bra.

Klimatpositiv 2030

Björn Sandvall har jobbat på Rocklunda sedan 2016 och anställdes för att hantera tekniska frågor och drift. Han kom in med ”energiglasögon på”, som han själv säger, i en tid då huvudsyftet var att skapa energibesparande åtgärder. Det lyckades, och trots utbyggda arenor och längre istider har anläggningen halverat sin användning av fjärrvärme.

– Men med tiden växte frågan om energibesparing till att handla om hållbarhet i ett större perspektiv. Det här är vår tids stora ödesfråga, och vi måste hjälpas åt. 2019 ersattes ”energiglasögonen” med ”hållbarhetsglasögon” i och med att Rocklunda gick ut offentligt med målet att bli klimatpositiva till år 2030.

Björn berättar att ansvaret för hållbarhet, kring energianvändning och klimatavtryck, har vuxit fram inom organisationen allt sedan målet fastställdes. Idag är det med i varje beslut, stort som litet.

– Om vi så väljer soppåsar så ska det vara ett hållbart alternativ gjort till exempel av återvunnen plast eller plast tillverkad av förnybart material.

Nästa vision

Hållbarhetsarbetet är långt ifrån färdigt, och många är nyfikna på vad som händer härnäst.

– Nu börjar vi få slut på stora tak, skrattar Björn. Drömgränsen på 1 Megawatt är ju uppnådd nu och vi har därför påbörjat ett nytt visionsarbete. Vad de planerna innebär avslöjar vi inte riktigt ännu!

Sök

Vad söker du efter? Vänligen fyll i fältet nedan.

För att ge dig bästa upplevelsen av vår webbplats använder vi Cookies. Genom att surfa vidare godkänner du det. Läs mer.