Rocklunda

Bioteknik skapar framtidens fotbollsplan på Rocklunda

Under sommaren 2020 inleddes ett storskaligt försök med att utveckla framtidens fotbollsplan med naturgräs. Målet med försöket är att kunna skära ner gödselförbrukning och minska behovet av konstbevattning men ändå få en fotbollsplan som tål fler speltimmar och förlängd spelsäsong.

Inledningsvis har försöket med biokol gett mycket goda resultat och bådar gott inför framtiden. Biokol framställs genom pyrolys som innebär en kraftig upphettning av växtdelar i en syrefri miljö, vilket förhindrar att CO2 frigörs. Materialet som sedan återstår kallas för biokol och har egenskaper som gynnar mikroorganismer, binder vatten och näring. Detta gynnar gräsets rötter som blir längre vilket gör att gräset blir mindre känsligt för torka, binder vatten bättre och behöver inte lika mycket gödsel. Gräset blir därmed starkare och tillåter mer speltid.

Bioteknik skapar framtidens fotbollsplan på Rocklunda from Rocklunda on Vimeo.

Björn Sandvall, Rocklunda Fastigheters tekniske chef med ansvar för hållbarhetsfrågor konstaterar, att vid en kontroll nu under senhösten har gräsrötterna på bara några månader växt sig betydligt djupare jämfört med våra andra fotbollsplaner vilket bådar gott för säsongens spel.

Fantastiska miljövinster på Rocklunda. Genom att använda biokol på en hel fotbollsplan binds hela 20 ton CO2-ekvivalenter, som annars skulle släppas ut i atmosfären genom traditionell förbränning, istället för att användas till biokol. 20 ton CO2 motsvarar vad Rocklundas gräsklippare släpper ut under ett år.

Vi ska göra Skandinaviens största idrottsområde klimatpositivt. Om försöket går som vi hoppas kommer vi att införa biokol på flera av våra fotbollsplaner. Arbetet med att spara resurser och miljö är ett led i att göra Rocklunda klimatpositivt till år 2030.

För mer information, kontakta Björn Sandvall, bjorn.sandvall@rocklunda.com, 0739312655

Om Rocklunda
Rocklunda i Västerås är ett av de största idrottsområdena i Norden. Här finns allt man kan tänka sig inom idrott. Fotboll, bandy, hockey, styrketräning och konditionsträning, både inom- och utomhus. Ridanläggning, innebandy- och handbollsarena, ja över 20 idrotter utövas på över 6o ha. Allt detta ligger bara 15 minuters gångväg från centrala Västerås.

Sök

Vad söker du efter? Vänligen fyll i fältet nedan.

För att ge dig bästa upplevelsen av vår webbplats använder vi Cookies. Genom att surfa vidare godkänner du det. Läs mer.