Bioteknik skapar framtidens fotbollsplan på Rocklunda

Under sommaren 2020 inleddes ett storskaligt försök med att utveckla framtidens fotbollsplan med naturgräs. Målet med försöket är att kunna skära ner gödselförbrukning och minska behovet av konstbevattning men ändå få en fotbollsplan som tål fler speltimmar och förlängd spelsäsong.

Inledningsvis har försöket med biokol gett mycket goda resultat och bådar gott inför framtiden. Biokol framställs genom pyrolys som innebär en kraftig upphettning av växtdelar i en syrefri miljö, vilket förhindrar att CO2 frigörs. Materialet som sedan återstår kallas för biokol och har egenskaper som gynnar mikroorganismer, binder vatten och näring. Detta gynnar gräsets rötter som blir längre vilket gör att gräset blir mindre känsligt för torka, binder vatten bättre och behöver inte lika mycket gödsel. Gräset blir därmed starkare och tillåter mer speltid.

Bioteknik skapar framtidens fotbollsplan på Rocklunda from Rocklunda on Vimeo.

Björn Sandvall, Rocklunda Fastigheters tekniske chef med ansvar för hållbarhetsfrågor konstaterar, att vid en kontroll nu under senhösten har gräsrötterna på bara några månader växt sig betydligt djupare jämfört med våra andra fotbollsplaner vilket bådar gott för säsongens spel.

Fantastiska miljövinster på Rocklunda. Genom att använda biokol på en hel fotbollsplan binds hela 20 ton CO2-ekvivalenter, som annars skulle släppas ut i atmosfären genom traditionell förbränning, istället för att användas till biokol. 20 ton CO2 motsvarar vad Rocklundas gräsklippare släpper ut under ett år.

Vi ska göra Skandinaviens största idrottsområde klimatpositivt. Om försöket går som vi hoppas kommer vi att införa biokol på flera av våra fotbollsplaner. Arbetet med att spara resurser och miljö är ett led i att göra Rocklunda klimatpositivt till år 2030.

För mer information, kontakta Björn Sandvall, bjorn.sandvall@rocklunda.com, 0739312655

Om Rocklunda
Rocklunda i Västerås är ett av de största idrottsområdena i Norden. Här finns allt man kan tänka sig inom idrott. Fotboll, bandy, hockey, styrketräning och konditionsträning, både inom- och utomhus. Ridanläggning, innebandy- och handbollsarena, ja över 20 idrotter utövas på över 6o ha. Allt detta ligger bara 15 minuters gångväg från centrala Västerås.

Senaste nyheter

Klimatsmart, hållbart och ny teknik på Rocklunda

Du har säkert sett den färgglada väggen som lyser i olika färger vid Rocklundas bandyarena längs E18. Men visste du att det egentligen är solpaneler du ser? Och att den LED-belysta väggen bara är en liten del i ett mycket större hållbarhetsarbete?

”Vi har satt ett tydligt klimatmål och ska vara klimatpositiva till 2030. En viktig del för att klara det är solpaneler, säger Björn Sandvall Teknisk chef på Rocklunda Fastigheter.”

Solceller ligger minst sagt i tiden, och en aktör som satsar stort på solenergi är Rocklunda fastigheter. För att testa teknik och leverantörer inleddes satsningen med att täcka taken på omklädningsrummen vid Haakonplanen. Testet föll väl ut och projektet fortlöpte med målet att nå en installerad effekt på 1 megawatt.

Nu har det gått nästan tre år efter att solcellsprojektet tog fart och solpaneler finns även på bandyarenan, Friskis & Svettis och den nya innebandyarenan. Alla paneler sitter i olika väderstreck, vilket gör att de inte missar något solläge. Tillsammans uppgår den installerade effekten till över 700 kW.

De två sista etapperna i projektet beräknas vara klara i december 2021. Då blir taken på bandyarenan fullbelagda och även ishockeyarenan försedd med solpaneler. Den installerade effekten har då passerat det utsatta målet och är uppe i 1150 kW.

– När det här är klart är våra anläggningar tillsammans faktiskt större än solcellsparken längs E18, säger Björn.

Läs mer

Bioteknik skapar framtidens fotbollsplan på Rocklunda

Under sommaren 2021 inleddes ett storskaligt försök med att utveckla framtidens fotbollsplan med naturgräs. Målet med försöket är att kunna skära ner gödselförbrukning och minska behovet av konstbevattning men ändå få en fotbollsplan som tål fler speltimmar och förlängd spelsäsong.

Läs mer

Välkända byggnader lyser blått för barns rättigheter

”Naturligtvis”, blev vår spontana reaktion när vi för en tid sedan fick frågan av UNICEF om vi ville tända våra fasadbelysningar i blått för att uppmärksamma Barnkonventionens dag den 20 november.

ABB Arena Syd och Mälarenergi Arena på Rocklunda tänds nu alltså upp med blå färg vid skymning idag den 20 november för att belysa(!) bland annat hur viktigt det är att alla barn ges samma rättigheter och lika värde.

Nästa år ser vi gärna att fler Arena-/ och Fastighetsägare i våra nätverk, för barnens skull, ansluter sig till detta positiva initativ och lyser blått tillsammans med oss!

Idag på barnkonventionens dag kommer välkända landmärken runt om i Sverige och världen att lysa blått för barns rättigheter. Det globala initiativet är framtaget av UNICEF och syftar till att belysa de utmaningar som världen står inför när det handlar om barn och deras framtid.

För första gången aktiveras “Turning the World Blue”-konceptet i Sverige. Byggnader såsom Gothia Towers/ Svenska Mässan i Göteborg, Telefontornet i Stockholm och ABB Arena Syd i Västerås är bara några av dem som tydligt visar att de står bakom och stöttar barns rättigheter på barnkonventionens dag. Exempel på upplysta landmärken internationellt är centralstationen i Köpenhamn, Petra i Jordanien och presidentpalatset i New Delhi, Indien.

Den 1 januari i år blev barnkonventionen svensk lag, vilket innebär att genomförandet av barns rättigheter nu måste tas på ännu större allvar.

– Världens länder står inför enorma utmaningar när det handlar om att säkra alla barns rätt till god hälsa, utveckling och utbildning, När världen nu gör en omstart efter pandemin, måste barns behov sättas i centrum. Idag belyser vi att barn måste göras delaktiga i beslut som rör dem samt sättas i fokus för genomförandet av Agenda 2030, säger Pernilla Baralt, generalsekreterare UNICEF Sverige.

Om barnkonventionens dag
Den 20 november 1989 antogs FN:s konvention om barnets rättigheter och i många länder världen över firas därför 20 november som den stora barndagen “World Children’s Day”. I Sverige samlas barnrättsorganisationer kring denna dag för att arrangera aktiviteter där barn och unga deltar

Läs mer
Rocklunda Västerås

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå