Rocklunda-No-Fall-scaled

Skridskoåkning för alla med svenska innovationen No Fall

Marie Lassinantti är huvudtränare i IFK Västerås Konståkningsklubb, en relativt stor klubb med nästan 200 aktiva medlemmar. Hit, till Mimerhallen på Rocklunda, är alla välkomna – oavsett om du kan stå på ett par skridskor eller inte. Som en del i satsningen att göra idrott mer tillgänglig och jämlik har flera nya satsningar gjorts på Rocklunda. Bland annat har det installerats en No fall-skena i Mimerhallen.  

IFK Västerås KK bildades redan 1948 inom IFK och har varit en fristående klubb i 27 år.

– Vi tar emot skridskosugna personer i alla åldrar och nivåer. Från de allra minsta och upp till rena vuxengrupper, berättar Marie Lassinantti. Du behöver varken ha förkunskaper eller stora ambitioner. Kom bara för att det är roligt, eller för att du vill bli bäst.

Isen i Mimerhallen används flitigt. På tidiga morgnar är det främst konståkare på isen, därefter tar allt från hockeygymnasister till grundskolor, särskolor och företag vid. Framåt eftermiddagen är det åter dags för konståkningsklubbens olika grupper att träna. Och precis så är det tänkt att vara. Alla får komma hit, ishallen ska vara en jämlik plats dit du kan komma oavsett vem du är.

 

Jämlik ishall

I augusti 2019 startade Allmänna Arvsfonden ett projekt som heter Jämlik Ishall. Projektet syftar bland annat till att integrera personer med funktionsvariationer och ge dem en ökad tillgänglighet till våra ishallar runt om i Sverige. Utöver det bidrar projektet till en utveckling av hjälpmedel i ishallarna, men även till att skapa ett ökat fokus på hur våra ishallar byggs.

En del i utvecklingen har varit att installera en så kallad No fall-skena i Mimerhallen. Skenan är fäst i taket, och från den hänger en sele som skridskoåkaren sätter på sig. Selen kan sedan bära hela, eller en del av, vikten vilket möjliggör skridskoåkning utan risk för att ramla.  

– När vi öppnar upp sargen kan du åka hela vägen fram till isen i exempelvis rullstol eller med annat hjälpmedel, knäppa på dig säkerhetsväst och sele och sedan åka iväg över isen, berättar Marie Lassinantti. Din instruktör åker med dig ut och styr hela tiden hur mycket av vikten som ska bäras upp.

 

Trygghet på isen

No fall är en svensk innovation som tagits fram för att göra isen och skridskoåkning mer tillgänglig. Hittills har den varit till stor glädje för barn och unga i särskolor och alla med funktionsvariationer, men även för nyanlända och äldre som inte känner sig trygga på ett par skridskor. Fler och fler klubbar i Sverige har installerat en No fall-anläggning, och sedan 2019 är IFK Västerås Konståkningsklubb en av dem.

– Det är verkligen en jättespännande satsning! Tack vare den kan vi skapa förutsättningar för idrott för alla människor, berättar Marie Lassinantti. Oavsett om du till exempel har en funktionsnedsättning, funktionsvariation, svårt med balans eller av andra anledningar inte vågar eller vill gå ut på isen. Med den här selen kan du kliva ut med ett par skridskor utan att behöva vara rädd för att ramla.

Men No fall är inte bara ett hjälpmedel när du har svårt att stå på ett par skridskor. Den har även blivit utsett som den bästa hoppselen för konståkare som tränar teknik, och den rekommenderas av Svenska Konståkningsförbundet.

– Eftersom många konståkare på högre nivå inte använder hjälm så behöver vi kunna erbjuda ett tryggt sätt att öva på mer komplicerade hopp, berättar Marie Lassinantti. Även om jag alltid förespråkar att något sorts huvudskydd ska finnas på som komplement. 

 

Skridskoåkning i Västerås

IFK Västerås Konståkningsklubb har klarat sig relativt bra under pandemin. Mycket av träningen kan genomföras utomhus, både fys- och isträning. 

– Hela området underlättar ju till bra fysträning, både utomhusgymmet och motionsspåret är ju alldeles utanför dörren, berättar Marie Lassinantti. Sen har vi bra isar här, både inom- och utomhus.

Utomhusisarna används inte bara av idrottsklubbarna. Vem som helst får komma och nyttja dem när det inte är träning och allmänhetens åkning var förra vintern en välbesökt aktivitet. I år öppnar allmänhetens åkning vecka 44 och intresset förväntas vara fortsatt högt.

 

Klubbarnas mål med No Fall

IFK Västerås Konståkningsklubb och Mälarstadens Konståkningsklubb vill tillsammans bredda och därmed öka tillgängligheten till befintliga isytor i Västerås. För barn i våra särskolor och alla med funktionsvariationer minskar vi hindren till föreningslivet och bidrar med rörelseglädje. No Fall möjliggör att lära alla barn, ungdomar och vuxna att lära sig åka skridskor. Med satsningen verkar vi aktivt för allas rätt att vara delaktiga, tillgänglig is samt jämställdhets- och jämlikhetsaspekten.

 

Läs mer om No fall:

www.nofall.se

Sök

Vad söker du efter? Vänligen fyll i fältet nedan.

För att ge dig bästa upplevelsen av vår webbplats använder vi Cookies. Genom att surfa vidare godkänner du det. Läs mer.