vinnare-miljoochklimat2022

Rocklunda Fastigheter vinnare av miljö- och klimatpris

Förra veckan delades Västmanlands miljö- och klimatpris ut för femte gången. Priset syftar till “att uppmärksamma en enskild person, företag eller en organisation, som på ett förtjänstfullt sätt bidragit till att främja länets miljö- och klimatarbete” – och vi på Rocklunda Fastigheter fick stolta ta emot det. 

– Det är ett väldigt fint erkännande och ett kvitto på att vi gör viktiga saker och rätt saker, berättar Björn Sandvall, fd teknisk chef på Rocklunda Fastigheter. 

Sedan i somras har allmänheten kunnat nominera kandidater. Av de 14 nominerade valdes tre ut som finalister, och i veckan stod det alltså klart att Rocklunda Fastigheter vann. 

– Vi slutar såklart inte bara för att vi fått det här priset! Vi har fortfarande målet inställt på att vara klimatpositiva 2030 och det här ger mer bränsle framåt, berättar Johan Boman Smede, fastighetsförvaltare på Rocklunda Fastigheter. Det är ju ett synsätt vi har i varje litet beslut vi tar, hur kan vi göra det så klimatsmart och miljövänligt som möjligt för att nå målet? Jag är övertygad om att det kommer gå! 

Vinsten blir ett verktyg för att framåt kunna inspirera och motivera klubbar, föreningar och underentreprenörer att tänka hållbart. Men även allmänheten, med cirka två miljoner besökare varje år finns det många att nå.

– Det handlar om att göra så mycket skillnad som möjligt, säger Björn Sandvall. Om vi kan sprida våra ”hållbarhetsfrön” och inspirera våra besökare att själva ta lite klimatsmartare beslut ger det ytterligare utväxling på vårt eget arbete. Kan vi även engagera idrottsföreningarna på Rocklunda vore det fantastiskt. Tänk klimatpositiva idrottsföreningar, då kan vi verkligen göra skillnad!

Nästa stora satsning är vatten, och det handlar om att bygga en damm för att samla upp smältvatten och regn. 

– Vattenanvändning är vår nästa stora fråga, berättar Johan Boman Smede. Med vattnet vi samlar upp i dammen kan vi kan bevattna planer med det återanvända vattnet istället för att köpa renat vatten. I längden är det inte hållbart att vattna så stora ytor med renat dricksvatten. Utöver det kommer vi fortsätta jobba med biokol som gör att vi inte behöver använda lika mycket vatten. Men det kommer ni nog får höra mer om framöver!

Motivering:

Västmanlands miljö- och klimatpris 2022 tilldelas Rocklunda Fastigheter AB för sitt stora arbete med att minska klimatpåverkan

Rocklunda i Västerås har miljontals besök varje år. Genom att sätta upp målet att vara klimatpositiv 2030 och hela tiden genomföra steg för att åstadkomma detta har de en stor positiv påverkan på hela samhället. Egna solceller producerar en stor del av energin som används och biokol i fotbollsplanerna skär ner på gödselförbrukning och bevattning. Dessutom bidrar man till den biologiska mångfalden genom att skapa ängsmarker och boplatser för insekter och fåglar på området. Rocklunda Fastigheter bidrar genom detta arbete till att göra Västmanland till en miljö- och klimatförebild.

 

Foto: Ulrika Mogren

Sök

Vad söker du efter? Vänligen fyll i fältet nedan.

För att ge dig bästa upplevelsen av vår webbplats använder vi Cookies. Genom att surfa vidare godkänner du det. Läs mer.