Northvolt-Rocklunda

Framtidens batterilager finns på Rocklunda i Västerås

Ett elektrifierat transportsystem i kombination med att Västerås växer ökar kraven på elnäten i snabb takt. Mälarenergi och Northvolt har därför samarbetat för att ta fram en lösning som ska jämna ut belastningen på elnätet i samband med laddning av elbilar. Batterilagret, som är det första i sitt slag i Mälarenergis elnät, väntas sänka effekttopparna vid elbilsladdning med över 80 procent.

I samverkan med Rocklunda fastigheter är det nya batteriet installerat i anslutning till laddstationen för elbilar på arenaområdet Rocklunda i Västerås. Den första laddstationen att få ett batterilager som kan jämna ut effekttoppar i elnätet vid elbilsladdning. Batterilagret medfinansieras av Energimyndigheten och är en av pusselbitarna som behövs när vi bygger en hållbar framtid. En framtid där vi måste kunna hantera väderberoende, småskalig och lokal energiproduktion samtidigt som vi använder allt mer el i vårt samhälle.

Efterfrågan ökar på lösningar för att stärka elnäten på ett flexibelt sätt. Batterilagret på Rocklunda är ett litiumjonbatterisystem baserat på det modulära batterisystemet Voltrack från Northvolt. Med en effekt på upp till 220 kW och en användbar energikapacitet på 320 kWh väntas batteriet sänka effekttopparna och avlasta det lokala elnätet vid elbilsladdning med över 80 procent.

– Vi ser fram emot att tillsammans med Northvolt ta ytterligare steg i vårt arbete mot det framtida hållbara samhället. I Mälardalsregionen står vi inför både en effekt- och nätkapacitetsutmaning och för oss innebär projektet en möjlighet att validera de fördelar som batterilager kan ge elnätet, kunden och samhället i stort säger Helena Olssén, strategichef på Mälarenergi Elnät.

Som ett ytterligare steg kommer Mälarenergi och Northvolt fortsätta samarbetet genom att installera mobila batterilager som bygger på Northvolts Voltpack Mobile, ett system som lanserades i maj 2020.

Sök

Vad söker du efter? Vänligen fyll i fältet nedan.

För att ge dig bästa upplevelsen av vår webbplats använder vi Cookies. Genom att surfa vidare godkänner du det. Läs mer.