Seriepremiär på ny konstgräsmatta!

Solid Park har blivit Iver Arena – och utrustas samtidigt som namnbytet med nytt konstgräs. Ett arbete som startar redan efter påskhelgen.

Då lag som Västerås SK i Superettan och damerna i Gideonsberg (division 2) så småningom kommer att få göra efterlängtade seriepremiärer på Iver Arena, blir det på ett helt nytt och fräscht underlag.

– Det blir ett konstgräs av högsta kvalitet som bland andra ett antal italienska klubbar använder. Dess- utom ligger det på Bravida Arena i Göteborg, där BK Häcken spelar sina hemmamatcher, säger David Gab- rielson, försäljningschef hos Gårda Johan Sport, Lek & Landskap.

Göteborgsföretaget, med över 20 års erfarenhet av att lägga konstgräs, har fått uppdraget att installera det nya underlaget på arenan i Rock- lundaområdet.
Tanken från början vara att lägga den nya konstgräsmattan under sommar- uppehållet. Med nuvarande hälsoläge blir det tidigare än så.

– Beroende på att en stor del av verksamheten är pausad kommer vi istället att starta arbetet efter påsk och på så vis vara klara då seriespelet förhoppningsvis kommer igång i bör- jan av juni. Vi är givetvis stolta över att komma in på ännu en elitarena, fortsätter Gabrielson.

– Detta är en viktig pusselbit i vårt arbete att göra Iver Arena redo för spel i Superettan. Tidigare i år har
vi förnyat belysningen och nu, i och med det nya underlaget, kommer vi att få en arena som hjälper lagen att prestera på allra högsta nivå, säger Björn Sandvall, Teknisk Chef på Rocklunda Fastigheter.

Rocklunda ägs av Rocklunda Fastigheter AB och är ett 60 hektar stort område myllrande av föreningsliv och rörelseglädje. Barn och ungdomar idrottar där, skolor bedriver skolidrott och elitlagen bjuder på spännande matcher. Cuper och tävlingar arran- geras på området många gånger årligen och arenorna gästas även av stora artister och mässor.

Senaste nyheter

Bioteknik skapar framtidens fotbollsplan på Rocklunda

Under sommaren 2021 inleddes ett storskaligt försök med att utveckla framtidens fotbollsplan med naturgräs. Målet med försöket är att kunna skära ner gödselförbrukning och minska behovet av konstbevattning men ändå få en fotbollsplan som tål fler speltimmar och förlängd spelsäsong.

Läs mer

Välkända byggnader lyser blått för barns rättigheter

”Naturligtvis”, blev vår spontana reaktion när vi för en tid sedan fick frågan av UNICEF om vi ville tända våra fasadbelysningar i blått för att uppmärksamma Barnkonventionens dag den 20 november.

ABB Arena Syd och Mälarenergi Arena på Rocklunda tänds nu alltså upp med blå färg vid skymning idag den 20 november för att belysa(!) bland annat hur viktigt det är att alla barn ges samma rättigheter och lika värde.

Nästa år ser vi gärna att fler Arena-/ och Fastighetsägare i våra nätverk, för barnens skull, ansluter sig till detta positiva initativ och lyser blått tillsammans med oss!

Idag på barnkonventionens dag kommer välkända landmärken runt om i Sverige och världen att lysa blått för barns rättigheter. Det globala initiativet är framtaget av UNICEF och syftar till att belysa de utmaningar som världen står inför när det handlar om barn och deras framtid.

För första gången aktiveras “Turning the World Blue”-konceptet i Sverige. Byggnader såsom Gothia Towers/ Svenska Mässan i Göteborg, Telefontornet i Stockholm och ABB Arena Syd i Västerås är bara några av dem som tydligt visar att de står bakom och stöttar barns rättigheter på barnkonventionens dag. Exempel på upplysta landmärken internationellt är centralstationen i Köpenhamn, Petra i Jordanien och presidentpalatset i New Delhi, Indien.

Den 1 januari i år blev barnkonventionen svensk lag, vilket innebär att genomförandet av barns rättigheter nu måste tas på ännu större allvar.

– Världens länder står inför enorma utmaningar när det handlar om att säkra alla barns rätt till god hälsa, utveckling och utbildning, När världen nu gör en omstart efter pandemin, måste barns behov sättas i centrum. Idag belyser vi att barn måste göras delaktiga i beslut som rör dem samt sättas i fokus för genomförandet av Agenda 2030, säger Pernilla Baralt, generalsekreterare UNICEF Sverige.

Om barnkonventionens dag
Den 20 november 1989 antogs FN:s konvention om barnets rättigheter och i många länder världen över firas därför 20 november som den stora barndagen “World Children’s Day”. I Sverige samlas barnrättsorganisationer kring denna dag för att arrangera aktiviteter där barn och unga deltar

Läs mer

Framtidens batterilager finns på Rocklunda i Västerås

Ett elektrifierat transportsystem i kombination med att Västerås växer ökar kraven på elnäten i snabb takt. Mälarenergi och Northvolt har därför samarbetat för att ta fram en lösning som ska jämna ut belastningen på elnätet i samband med laddning av elbilar. Batterilagret, som är det första i sitt slag i Mälarenergis elnät, väntas sänka effekttopparna vid elbilsladdning med över 80 procent.

I samverkan med Rocklunda fastigheter är det nya batteriet installerat i anslutning till laddstationen för elbilar på arenaområdet Rocklunda i Västerås. Den första laddstationen att få ett batterilager som kan jämna ut effekttoppar i elnätet vid elbilsladdning. Batterilagret medfinansieras av Energimyndigheten och är en av pusselbitarna som behövs när vi bygger en hållbar framtid. En framtid där vi måste kunna hantera väderberoende, småskalig och lokal energiproduktion samtidigt som vi använder allt mer el i vårt samhälle.

Efterfrågan ökar på lösningar för att stärka elnäten på ett flexibelt sätt. Batterilagret på Rocklunda är ett litiumjonbatterisystem baserat på det modulära batterisystemet Voltrack från Northvolt. Med en effekt på upp till 220 kW och en användbar energikapacitet på 320 kWh väntas batteriet sänka effekttopparna och avlasta det lokala elnätet vid elbilsladdning med över 80 procent.

– Vi ser fram emot att tillsammans med Northvolt ta ytterligare steg i vårt arbete mot det framtida hållbara samhället. I Mälardalsregionen står vi inför både en effekt- och nätkapacitetsutmaning och för oss innebär projektet en möjlighet att validera de fördelar som batterilager kan ge elnätet, kunden och samhället i stort säger Helena Olssén, strategichef på Mälarenergi Elnät.

Som ett ytterligare steg kommer Mälarenergi och Northvolt fortsätta samarbetet genom att installera mobila batterilager som bygger på Northvolts Voltpack Mobile, ett system som lanserades i maj 2020.

Läs mer
Rocklunda Västerås

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå